Pagini

Imprumut rapid si scump sau credit incert dar ieftin?

Romanii sunt nevoiti sa aleaga intre un imprumut rapid si scumpe si unul greu de obtinut dar ieftin


La nivelul lui 2014 pozitia bancilor vis-a-vis de acordarea creditelor pare a nu se fi schimbat prea tare; exista acelasi zid pe care bancile l-au creat fata de romani, zid ce pare a strluci din ce in ce mai tare, uneori chiar orbindu-i pe romani cu niste reclame mai mult decat pitoresti.

Daca ai ajuns la capatul rabdarilor asteptand sa primesti un imprumut la o banca, daca te-ai saturat completand formulare timp in care un angajat al respectivei banci te priveste ca pe un infractor de drept comun, atunci n-ai decat sa apelezi la creditele rapide de la IFN. 

Evident, ca orice lucru bun la prima vedere, si la institutiile financiare nebancare exista avantaje, dar si dezavantaje, iar dintre dezavantaje, major este cel legat de dobanzi, deci, implicit de costuri.

Daca vorbind de credite rapide de la banci discutam de utopii, avand in vedere ca timpul legale de aprobare dureaza intre 9 si 11 zile, deoarece departamentul de analiza a dosarelor din cadrul bancilor sunt nevoite sa faca cercetari atente si amanuntite despre aplicant, deci dureaza mult pana clientul primeste un raspuns, insa dobanda este una rezonabila. Pe de alta parte, creditele de la IFN-uri sunt cu adevarat rapide si accesibile tuturor, insa nu sunt accesibile si la bani. Preturile lor sunt enorme. Totusi persoanele care apeleaza la ele sunt incantate de faptul ca pot face foarte rapid rost de banii necesari si, cu toate ca pretul unui astfel de credit este unul ridicat, aceste persoane se bazeza pe faptul ca fiind vorba de sume micute, care in general nu depasesc 3000 lei, sunt incantate ca pentru plata unei rate saptamane foarte micute, usor de suportat, isi rezolva treburile.

IFN-urile in general solicita foarte putine acte: buletinul si o adeverinta de venit pe perioada creditarii. Nu conteaza pentru ei daca ai antecedente financiare negative sau daca ai avut ori nu restante. Desigur, unele institutii verifica Biroul de Credit, dar daca intarzierile nu depasesc 60 de zile, atunci nu sunt probleme.

Cauza existentei acestor dobanzi mari praxcticate la imprumuturile rapide se datoreaza riscului nerambursarii, inse sensul in care IFN-urile trebuie sa-si acopere riscurile unui imprumut prin dobanzile mari solicitate. Ceea ce este chiar de neinteles este faptul ca unele societati exagereaza. Dobanzile lor anuale (DAE) pot ajunge si la 4000%!!! (vezi cazul creditelor pana la salariu).

In ciuda aestor dezavantaje, romanii au incredere mai mare in IFN-uri spre deosebire de banci, in special de cand BNR le-a impus acestor institutii transparenta totala. Practic, companiile care acorda imprumuturi nebancare rapide sunt obligate sa afiseze absolut toate costurile pe care le poate avea un client, sa afiseze in clar dobanda, sa ofere exemple de calculatie a costurilor la anumite sume si mai ales sa afiseze cum se calculeaza cu exactitate costul total al unui credit nebancar. Toate aceste masuri au sporit increderea romanilor in institutiile financiare nebancare si au facut ca numarul creditelor nebancare, mai ales a celor online, sa creasca vizibil.

Pe langa aceste incoveniente legate de intervalul lung de acordare, romanii sunt atrasi de imprumuturile rapide nebancare si din alte motive, mai putin ortodoxe, anume, faptul ca exista IFN-uri ce acorda credite si restantierilor, celor inscrisi in Biroul de Credit cu datorii.
vivacredit.ro